Фестивалот на бродот змеј, исто така наречен фестивал Дуанву, е еден од најпопуларните традиционални фестивали во Кина.Се слави на петтиот ден од петтиот месец според кинескиот календар, во спомен на кинескиот поет - Ку Јуан, кој е чесен министер, за кој се вели дека се самоубил со давење во река.

Луѓето го слават овој посебен фестивал главно на два начина: гледање трка со чамци со змеј и јадење Zongzi - оризови кнедли.

 

小

 


Време на објавување: Јуни-02-2022 година